Vi erbjuder gratis hemleverans i hela Sverige!

2024-08-07

Besiktningstips för begagnade bilar

Förberedelser inför besiktningen 

När datumet för din begagnatbesiktning närmar sig är det viktigt att se till att allt är i sin ordning. På Kamux vet vi att goda förberedelser kan spara både tid och pengar. Kontrollera först att uppgifterna i din bils registreringsbevis är aktuella och att du har utfört allt nödvändigt underhåll. Även små detaljer, som fungerande vindrutetorkare och tillräcklig oljenivå kan påverka resultatet av din besiktning. 

  

Det är också en bra idé att kontrollera däckens skick och mönsterdjup före besiktningen. I Sverige gäller att det lagstadgade minimikravet för mönsterdjupet på sommardäck är 1,6 mm. För vinterdäck är det minimikravet 3 mm. Det är dock allmänt rekommenderat att ha ett mönsterdjup på minst 3 mm för sommardäck och 5 mm för vinterdäck, för att säkerställa tillräckligt grepp och kortare bromssträcka, särskilt vid blött eller snöigt väglag. Lyktornas funktion är också viktig: se till att alla lyktor fungerar och är korrekt inställda. På så sätt säkerställer du att din bil klarar testet utan problem och är säker att köra. 

 

 

Säkerhets- och miljökrav  

Vid besiktningen kontrolleras inte bara bilens skick, utan även dess säkerhet och miljövänlighet. På Kamux betonar vi att säkerhetsutrustning som krockkuddar och ABS-bromsar måste vara i gott skick. Utsläppstester är också en viktig del av besiktningen och måste godkännas för att bilen ska få köra på vägen. Se till att bilens utsläpp ligger inom de gränser som tillverkaren anger och att eventuella läckor är åtgärdade. 

  

Eftersom miljöstandarderna har blivit strängare är det viktigt att se till att din begagnade bil uppfyller gällande standarder. På Kamux kan vi hjälpa till och ge dig råd där det behövs för att göra din bil så miljövänlig som möjligt. Kom ihåg att en väl underhållen bil inte bara är säkrare, utan också mer miljövänlig. 

 

 

Checklista för bilens skick 

Före besiktningen är det en bra idé att gå igenom en checklista som omfattar de viktigaste funktionella delarna av din bil. Kontrollera bromsar, styrning, chassi och stötdämpare. På Kamux rekommenderar vi att du låter en fackman bedöma bilens skick så att eventuella fel kan repareras i tid. Detta kan spara dig oväntade kostnader och säkerställa att din bil klarar besiktningen på första försöket.  

 

Glöm inte bort bilens interiör och utrustning. Kontrollera att säkerhetsbältena fungerar som de ska och att brandsläckaren och första hjälpen-lådan är giltiga och lättillgängliga. Även mindre fel kan försena besiktningen, så det är bättre att vara försiktig. 

 

 

Underhåll efter besiktning 

 Regelbundet underhåll och regelbundna besiktningar är avgörande för din bils livslängd och tillförlitlighet. Det är viktigt att komma ihåg att även mindre fel som upptäcks under besiktningen ska repareras så snart som möjligt. På så sätt säkerställer du att din bil är säker och bekväm att köra. 

 

 

Nyaste