Vi erbjuder gratis hemleverans i hela Sverige!

2023-03-07

Därför är vi extra lättirriterade i trafiken

Många svenskar spenderar en hel del tid i bilen, men vägarna kan vara rot till både irritation och stress. Trots att dessa känslor är vanliga förändrar de vårt körbeteende och kan i värsta fall innebära fara. Men varför är vårt humör så lättpåverkat i trafiken och vad kan man göra åt det? Bilhandlaren Kamux har kontaktat psykologen David Waskuri för att ta reda på mer.


Även den mest erfarna föraren kan påverkas av bilkön på väg till ett viktigt möte, skrikande barn i baksätet eller bilen framför som kör alldeles för långsamt. Enligt psykologen David Waskuri från Sveapsykologerna är vår korta stubin i trafiken egentligen rätt logisk.


– En av anledningarna till att man är lättretlig i trafiken är kontrollförlusten. Någonting händer som du inte kan påverka. Det i sin tur kan leda till frustration och ilska. En annan anledning till ilska gentemot medtrafikanter är att du som förare inte ser den andra personen ordentligt. Det är enklare att anta saker och skapa fördomar mot någon när man inte kan läsa dennes kroppsspråk. Det är även enklare att uttrycka sin ilska mot någon, genom att till exempel slänga sig på tutan eller gestikulera, när man inte behöver bemöta personen, säger Waskuri, Sveapsykologerna.


Enligt Waskuri är stress ett normaltillstånd när man kör bil, där en liten dos av stresshormoner till och med kan innebära att föraren blir mer alert. Blir det för mycket påfrestning kan det däremot gå ut över körningen genom förlorat fokus, långsammare reaktionsförmåga, fortkörning eller att man är mer oaktsam än vanligt.



– Vi möter främst våra kunder innan de ger sig ut på vägarna. Därför är det väldigt intressant att få lära sig mer om körbeteenden och vad som händer därefter. Många nya bilar har säkerhetssystem som exempelvis varnar vid förändrat körbeteende men det kan ändå vara bra att bli uppmärksam på hur ens körning kan påverkas av olika omständigheter och varför, säger Kerim Nielsen, VD på Kamux Sverige.


Psykologens fyra tips för att finna lugnet i trafiken:


1. Förändra dina associationer

En del personer kan associera trafiken på väg till jobb exempelvis med någonting jobbigt och stressigt. Försök omdefiniera det, få en stund för dig själv, lyssna på din favoritpodcast och njut av soluppgången.


2. Utgångsläget är viktigt

Att vara utvilad när du sätter dig bakom ratten är alltid viktigt. Känner du dig stressad och ängslig redan innan du börjar köra, eller exempelvis har barn som bråkar redan innan de sätter sig i bilen är det värt att ägna några minuter till att försöka finna lugnet.


3. Acceptera och bekräfta känslan

Ofta är våra första reaktioner väldigt automatiska, men att identifiera och acceptera sina känslor kan ha en lugnande effekt. Genom att sätta ord på sina känslor blir det enklare att styra över dem. Tänk på att känslor kommer och går och att det du känner bara är tillfälligt.


4. Mindfulness i bilen

Det finns enkla knep att ta till för att finna lugnet även under bilkörningen. Bli uppmärksam på din omgivning, vad ser du, hur känns foten mot pedalen? Att andas långsamt har en lugnande effekt. Lägg samtidigt märke till hur puls och axlar går ner.

Nyaste