Vi erbjuder gratis hemleverans i hela Sverige!

2023-04-02

Ge bilen en vår-glow up: Så får du din bil att hålla längre

Det finns många fördelar med att ta hand om sin bil - inte bara för att hålla värdet uppe, det minskar även bilens miljöpåverkan och ger den ett längre liv. Kamux tipsar om hur du fräschar upp din bil med enkla medel, både invändigt och utvändigt för att den ska kännas som ny, och tipsar även om några saker som är bra att ha med sig under bilfärden i vår.


Efter den senaste snösmockan är det hög tid att se fram emot våren och att fräscha upp bilen. Det finns flera anledningar att ge lite extra kärlek till ditt fordon och med enkla medel kan man göra stor skillnad.


– Alla bilar har som störst värdeminskning i början men faktorer som skötsel och efterfrågan kan ha stor påverkan på värdeminskningens storlek. Köper du en begagnad bil, där den största värdeminskningen redan skett, kan behandlingen göra extra stor skillnad på andrahandsvärdet. Det är svårt att veta hur branschen förändras framöver men med tanke på den sista tidens prisökning på både nya och begagnade bilar kan en välbehållen begagnad bil vara en bra investering, säger Kerim Nielsen, VD på Kamux.


Kamux enkla tips för att fräscha upp bilen inför våren:


Byt oljan:

Ett steg som alla bör lägga in i sin vår-rutin är att byta oljan. Efter en vinter med kallstarter kan oljan vara full av sotpartiklar, och då är det dags att byta ut den. De flesta bilmärken rekommenderar att man gör det en gång per år.


Leta i skafferiet:

Du behöver inte alltid investera i dyra rengöringsprodukter till din bil, ättika som de flesta har hemma i skafferiet kan användas till mycket. För kladdiga fingeravtryck på fönstren kan kombinationen av ättika, såpa och vatten i en sprayflaska användas. Gnugga med en tvättsvamp på både in- och utsidan av fönsterrutorna, och torka sedan av med en torr trasa.


Minska risken för repor:

Bilvård är alltid viktigt men efter vintern kan salt och smuts lätt slita och fräta på lacken. Om du regelbundet tvättar bilen minskar du risken för repor. För att vara snäll mot miljön ska den helst tvättas på en biltvättsanläggning eller i en tvätta-själv-hall, så inga föroreningar hamnar fel.


Uppdatera mjukvaran:

Det är bra att kolla upp om det finns möjlighet att uppdatera bilens mjukvara, oavsett om det gäller säkerhetssystem eller kartor. För många bilar ingår uppdatering av mjukvara vid service.


Gläns, men inte för mycket:

För de som vill få bilen att skina ordentligt har Kamux två tips: Däcken kan smörjas med däckglans, då ser de som nya ut och du kan rulla fram med självsäkerhet. Att polera instrumentbrädan är ett annat glanstips. Det går att göra med bilvårdsprodukter eller möbelfinish. Ytan under vindrutan ska dock undvikas, eftersom den bländar föraren när solen ligger på och kan störa körningen.


För pollenallergikern:

För pollenallergikern kan kupéfilter, eller pollenfilter, sättas in. Då håller sig pollenpartiklarna utanför bilen och du kan köra utan att störas av kliande ögon.


Bra att ha i bilen under våren:

  • Våtservetter

  • Glasplåster till stenskott

  • Vattenflaska att fylla på varma vårdagar

  • Första hjälpen kit, bra oavsett årstid

  • Solglasögon när vårsolen ligger på

  • Solskyddsfaktor

  • Snacks för längre bilresor

  • Varningstriangel, som är obligatorisk att ha i bilen


Nyaste