Vi erbjuder gratis hemleverans i hela Sverige!

2023-06-06

Svenskarnas vanligaste parkeringsmissar

Under sommaren fylls både semesterorter och strandparkeringar upp av bilar och jakten på parkering blir ett faktum. När man haft sitt körkort i många år kan det dock vara svårt att hålla koll på alla parkeringsregler som gäller. Kamux har pratat med parkeringsvakter i landets tre största städer för att ta reda på de vanligaste missarna för svenska bilister. Samtidigt fräschar bilhandlaren upp ditt minne så att du slipper parkeringsböter i sommar.


Det är aldrig kul att få böter, särskilt inte när det enkelt hade kunnat undvikas om man haft lite bättre koll på reglerna. Trots att trafikanter har en skyldighet att kunna de generella trafikreglerna utantill är det många som har svårt att hålla parkeringsreglerna färskt i minnet. Kamux har pratat med parkeringsvakter i Malmö, Göteborg och Stockholm som förklarat att många missar görs på grund av att bilister inte alltid förstår skyltningen. Vissa skyltar är svårare än andra att förstå.


En skylt parkeringsvakterna är eniga om är svårläst är datumparkering. Skylten anger förbud mot att parkera fordon på gatusida med jämna husnummer under jämnt datum och motsvarande gäller udda nummer under udda datum. Datumparkering finns för att underlätta exempelvis snöröjning och sophämtning. Något som är värt att lägga på minnet är att det blir två udda dagar i följd vid månader på 31 dagar. Det kan vara lätt att missa.


Ett annat vanligt exempel många missar är servicedagar. Då får bilen inte stå parkerad eftersom arbeten utförs på gatan, både under och över mark, något som även gäller på helgdagar. När sommarmånaderna gör sitt intåg är badplatser ett område där risk för felparkering finns. Många resonerar att man bara ska ta ett snabbt dopp men blir kvar på stranden och har en felparkerad bil som i värsta fall står i vägen om utryckningsfordon behöver ta sig fram.


– Att hålla sig till parkeringsreglerna är viktigt av många anledningar, inte minst för säkerheten. Det är lätt att tänka ”ska bara” och felparkera en kort stund i en korsning eller på en badplats. Men det är något som kan påverka både gåendes, cyklisters och bilisters framkomlighet. Att inte ha koll på reglerna kan även svida rejält i plånboken, så förutom ökad säkerhet kan onödiga bötesbelopp undvikas genom att friska upp minnet lite då och då, säger Kerim Nielsen, VD på Kamux, Sverige.


Fyra tips för att undvika parkeringsböter:


Dubbelkolla registreringsnumret

Ifall du betalar din parkering via sms eller en app är du skyldig att fylla i all information korrekt. Det är inte helt ovanligt att råka skriva en siffra eller bokstav i registreringsnumret fel. Eftersom ansvaret ligger hos den som parkerar betyder det att biljetten blir ogiltig och att parkeringsboten behöver betalas.


Var ute i god tid

Många av de som får en parkeringsbot påstår att de inte sett någon skylt, vilket kan bero på faktorer som stress. I stressade situationer händer det även att folk inte hittar en godkänd parkering och i stället chansar. Är du ute i god tid minskar risken för felparkering.


Läs skyltarna var för sig

Parkeringsvakterna som Kamux kontaktat lyfter att det är en god idé att läsa skyltarna en och en. Ibland är det flera skyltar på samma ställe, vilket kan göra det klurigt att förstå – men allt går att söka upp! Det är inte värt att chansa.


Håll koll på servicedagar

Servicedagarna är viktiga för att hålla gatorna rena och tillgängliga. Dessutom blir framkomligheten för utryckningsfordon och sopbilar bättre – se därför till att parkera bilen på en annan gata under dessa dagar.

Nyaste